Kus na sladko: kuskusový nákyp s malinami sypaný mandlemi ZNÁTE Z TV
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek (250 ml) kuskusu
- 250 ml mléka
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 špetky soli
- (1/2 lžičky skořice)
- (2 hřebíčky)
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- 4 lžíce medu
- máslo nebo jiný tuk na vymazání zapékací nádoby
- pár hoblinek másla na vrch nákypu (cca 5-10g)
- maliny (popřípadě meruňky, švestky, jablka)
Postup:
V malém hrnečku si ohřejte mléko spolu s vanilkovým cukrem, špetkou soli a popřípadě i s půl lžičkou skořice a hřebíčkem. Do střední mísy nasypte všechen kuskus a zalijte jej horkým mlékem, z kterého jste vyjmuli hřebíček. Mléko by nemělo být příliš horké nebo přímo vroucí. Kuskus přiklopte a nechte nabobtnat.
Mezitím si připravte v druhé míse směs ze dvou žloutků, sladké smetany, 4 lžic medu. Vymažte si máslem nebo jiným vhodným tukem střední zapékací nádobu o průměru 26 cm nebo ekvivalent jednoporcových mističek. Ze dvou zbylých bílků a špetky soli si ušlehejte pevný sníh.
Předehřejte troubu na 155°C.
Nyní načechrejte vidličkou připravený kuskus a vmíchejte do něj opatrně směs smetany a ušlehaný sníh. Míchejte pomalu a zlehka, aby byl výsledný nákyp pěkně nadýchaný. Polovinu této směsi rozprostřete do zapékací nádoby, na ni rovnoměrně rozložte polovinu malin a završte vrstvou zbylého kuskusu. Poslední vrstvu bude tvořit druhá polovina ovoce spolu s pár hoblinkami másla.
Takto připravený nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 35-40 minut, nebo dokud nebude mít lehce zlatou barvu. Hotový nákyp stačí už jen pocukrovat, případně posypat opraženými mandlemi a servírovat ideálně teplý.