Kuskus BACCHINI 5kg
Kuskus BACCHINI 5kg
Kuskus, couscous, či cous cous je tradiční pokrm pocházející z Maroka. Kuskus samotný je vlastně těstovina, vyrábící se spařením semoliny z tvrdé pšenice, která se formuje do malých kuliček.
Kuskus je velice oblíbená a rychlá příloha a také výborný doplněk pokrmů dle vaší fantazie.
Detailní popis
SEMOLINOVÉ SUŠENÉ TĚSTOVINY
Složení
Semolina z tvrdé pšenice, voda.
Alergenní informace
Obsahuje pšenici. Může obsahovat sóju a hořčici.
Skladování
Uchovejte v chladu a suchu. Výrobek podléhá přirozenému úbytku hmotnosti.
Země původu
Itálie
Výživové údaje na 100g
Energetická hodnota | 1477 kJ/349 kcal |
Tuky | 1,8g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4g |
Sacharidy | 69g |
z toho cukry | 2,1g |
Vláknina | 4,2g |
Bílkoviny | 12g |
Sůl | 0g |
Základní příprava kuskusu:
Jak se vyrábí kuskus:
JAK PŘIPRAVIT KUSKUS ZA 5 MINUT
1) Do nádoby nasypte pozadované mnozství kuskusu (cca 50g na 1 porci). 2) Přidejte stejné mnozství teplé osolené vody.
3) Přikryjte pokličkou a nechte pát minut odstát dokud nedosáhnete pozadované konzistence.
4) Přidejte trochu olivového oleje a načechrejte vidličkou.
5) Podávejte teplý např. jako přílohu s masem či rybami nebo studený do salátů.
Chcete-li, aby byl váš kuskus ještě chutnější, použijte místo vody vývar z masa, zeleniny nebo ryb.
SLADKÝ: KKK - KOKOSOVÉ KUSKUSOVÉ KULIČKY
Ingredience pro 4 osoby
- ½ l mléka
- 100 g kuskusu
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce opražených nastrouhaných oříšků
- 1 vanilkový lusk
- 100 g strouhaného kokosu
Příprava:
Do mléka nasypte kuskus, přidejte vanilkový lusk, špetku soli a vařte cca 10 min. Stáhněte z vařiče, přidejte cukr, rozinky, polovinu kokosu a oříšky. Vychlazené dejte do ledničky a druhý den ze směsi uválejte mokrýma rukama kuličky, které obalíte ve zbytku kokosu a dáte do ledničky opět ztuhnout.
VEGETARIÁNSKÝ: RAJČATA PLNĚNÁ KUSKUSEM
Ingredience pro 4-6 osob
- 1 hrnek uvařeného kuskusu
- 100 g ricotty nebo tofu
- 1 lžíce nakrájených kaparů
- 1 najemno nakrájený řapíkatý celer nebo vařené nakrájené fazolové lusky (2 lžíce)
- 4 velká masitá rajčata
- oregáno nebo tymián
Příprava:
Rajčata rozkrojte na půl, dužninu vydlabejte a přidejte k již uvařenému kuskusu. Do kuskusu přidejte další ingredience, promíchejte a směsí naplňte půlky rajčat. Podávejte chlazené.
VEGETARIÁNSKÝ: KUSKUS S RATATOUILLE
Ingredience pro 4 osoby
- 2 lilky
- 2 papriky (žlutá a červená)
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- černé olivy
- lístky bazalky
- sůl, pepř
Příprava:
Zeleninu očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na kostičky. Do pánve nalijte 3 lžíce oleje, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte, opepřete a přikryjte pokličkou. Za občasného míchání vařte na mírém ohni asi 20 minut. Potom přidejte olivy, bazalku, povařte další 2 minuty a ratatouille je hotové. Kuskus uvařte dle základního receptu, servírujte na talíř a zalijte ho ratatouille. Podávejte teplé.
RYBÍ: KUSKUS S KREVETAMI
Ingredience pro 4-6 osob
- 300 gr kuskusu
- 50 gr nakrájené cibule
- 350 gr vařené zeleniny dle vlastní chuti
- 300 gr vařených krevet
- 1 lžíce kari
- olivový olej, sůl
- sušená feferonka
Příprava:
Do kastrůlku nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a nechte ji lehce zrůžovět. Přidejte kuskus, zalijte teplou vodou (dvojnásobné množství objemu kuskusu), osolte a přidejte feferonku. Přisypte nakrájenou zeleninu a kari. Vařte zprudka asi 5 minut. Přidejte krevety, dobře promíchejte a povařte ještě další 2 minuty.
MASOVÝ: KUSKUS S MASEM
Ingredience pro 4 osoby
- 500 g masa dle vlastní chuti (jehněčí, hovězí, kuřecí atd.)
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkve
- 2 cukety
- 1 list celeru
- 2 rajčata
- 1 bobkový list
- ½ sklenice bílého vína
- 2 dl masového vývaru
- olivový olej, sůl, pepř, petržel
Příprava:
Maso nakrájejte na kostky. Do kastrůlku nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibulku, prolisujte česnek a osmahněte dozlatova, přidejte maso, nechte ho zatáhnout, dle chuti přidejte ½ sklenice vína. Potom přidejte nakrájenou petržel, mrkev, bobkový list, oloupaná nakrájená rajčata a vroucí vývar. Přikryjte pokličkou a na středním plameni vařte cca 1 hodinu. Nakonec přidejte nakrájené cukety a petržel. Osolte, opepřete a přiveďte k varu, pozor nenechte vyvařit příliš. Kuskus uvařte dle základního receptu, servírujte na talíř spolu s masem a zeleninou.
JAK HO JEŠTĚ PŘIPRAVOVAT?
- KUSKUS s vařenou zeleninou (lilek, okurka, bílá ředkev, cibule, česnek, mrkev a také datle)
- KUSKUS do polévky
- KUSKUS jako příloha - může se na něj nalít omáčka např. jogurtová nebo pálivá z feferonek
- KUSKUS pro děti na sladko - na másle, sypaný cukrem a oříšky nebo s medem, rozinkami, ovocnou oblohou
- KUSKUS do salátu - za studena např. s čerstvou zeleninou a olivami, s cizrnou, kukuřicí
- KUSKUS s omáčkou - z feferonek, papričky, olivy, cizrny a zeleninová obloha
- KUSKUS s kurkumou - dožluta obarvený kurkumou a ochucený čerstvým zázvorem, smíchaný s černými olivami, cizrnou, rozinkami, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami (mátou, bazalkou a thymiánem). Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- KUSKUS s jogurtovým dresinkem, rajčaty, cizrnou a rozinkami se zapečeným kozím sýrem
- PISTÁCIOVÝ KUSKUS - na oleji s loupanými praženými pistáciemi, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- MANDLOVÝ KUSKUS - na oleji s praženými mandlemi, koriandrem, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- KUSKUSOVÝ KRÉM - chlazený dezert, s čokoládou, vanilkou, skořicí a oříšky
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!