Načerno&Nažluto

 Doba přípravy: 30 min
Porce: 4

INGREDIENCE

  • 400 gr kuskusu BACCHINI
  • 200 gr sépií
  • 5 garnátů
  • 1 červená cibule
  • 1 sáček šafránových pestíků
  • 1 lžíce inkoustu ze sépie
  • 1 citrón
  • 100 ml bílého octa
  • 150 gr cukru
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý zázvor dle potřeby
  • panenský olivový olej dle potřeby
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • čerstvé oregáno dle potřeby
  • čerstvá bazalka dle potřeby
  • čerstvý tymián dle potřeby
  • pažitka dle potřeby

 POSTUP

Rozdělte kuskus na dvě části a připravte podle základního receptu s tím, že jednu část obarvíte šafránem rozpuštěným ve vařící vodě a druhou část obarvíte inkoustem ze sépie. Očistěte sépii, tělo nakrájejte na velmi jemné nudličky, zakápněte olejem, osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný zázvor. Chapadla sépie spařte ve vodě s kapkou oleje. Očistěte garnáty, vyprázdněte hlavy do skleničky, zakápněte olejem, citronem a osolte a pak rozmixujte na krém,  poslouží na ozdobu talíře. Oloupejte cibuli a nakrájejte na stroužky, spařte půllitrem vody smíchaným s octem, cukrem a 1 lžící soli. Pak cibuli ochlaďte ve vodě s ledem. Do větší sběračky namíchejte oba kuskusy a naaranžujte kopeček na talíř, hlavami garnáta obložte kuskus a na vršek umístěte syrového garnáta, syrovou sépii a chapadla, dozdobte upravenou cibulí a krémem, na závěr ozdobte bylinkami.